OUTDOOR SCHOOL CAMP

Har ganska nyss kommit hem från två dagars uppstart av Outdoor School Camp i Arrah Wannah, har haft hur kul som helst!
Campet börjar nu till veckan och pågår i sex veckor och hit kommer tolvåringar för att leva lägerliv och lära sig om naturen. Campet sökte high school elever som kunde tänka sig att ställa upp som ledare och lärare, och det var alltså alla vi volontärer som hade en liten get-together-lära-sig-allt träff med intervjuer nu under fredag-lördag. Så jag hoppas på att få spendera en vecka uppe i bergen någon gång i den kommande månaden, skulle vara jättekul att bli utvald som ledare :) känner ju mig dock lite nervös inför att lära ut fotosyntes och symbios till tolvåringar på engelska. Tror ni de märker någon skillnad om jag tar det på svenska istället?
Campet var förresten ALLT som man ser i filmerna, med the cabins med våningssängar, the dining hall, the chapel och camp fire under stjärnklar himmel varje kväll. Alla ledare och volontärer var hur härliga som helst, så hoppas verkligen på att få komma tillbaka!
Imorgon är det söndag och jag ska iväg och shoppa homecoming klänning med Amelia i Clackamas Mall. Har även lyckats få tag på Emma från Skåne som bor i Oregon City, och hon ska också komma dit, det ser jag fram emot! Det kommer nog kännas konstigt att prata svenska igen. Fast jag har ju faktiskt redan träffat en svensk sen jag kom hit. Efter min balett i fredags började jag prata med en annan tjej på studion som också var utbytesstudent, fick av någon anledning för mig att hon var från Tyskland så vi snackade på på engelska ett bra tag. Så småningom frågade jag vart hon kom ifrån och hon svarade Stockholm. Alla runt om oss kollade lite konstigt på mig när jag började gapflabba och på svenska utbrast
"VA?!!? ÄR DU OCKSÅ SVENSK???"
kände skitknepigt att prata svenska med någon face to face helt plötsligt.
En sak till, GISSA VEM SOM KOMMIT MED I SKOLANS DANSLAG? :DD mhm! Ser sjukt mycket fram emot alla uppträdanden och tävlingar vi ska vara med i. Har ju dock startat lite illa då jag inte visste att de tränade i tisdags och även missade fredgasträningen pga ODS. Menmen, får ta igen det till veckan, kommer ju dansa varje dag mån-fre nu!

Indian sommar

Det är ju ganska ironiskt att det enligt almanackan anses vara första höstdagen här idag och vi hade 35 grader varmt. He-he. Hur varmt har ni det hemma i Sverige? :)
Amy berättade att de kallar det för indian sommar (och den ska vara hela veckan, woho!) , och alla här går runt och klagar på hur varmt det är. Jag däremot är bara lycklig över värmen (förutom när man måste åka skolbuss hem med lädersäten, eeuuuh), till och med kl 6:45 som ni ser.
Det var för övrigt andra gången bussen fick vänta på mig pga fotografering. Jag är nog troligtvis den enda personen inom sjuttiotvå mils area som är lyrisk över att få åka gul skolbuss.
På tal om det, så har min underbara värdfamilj rotat fram en gammal systemkamera som de ärvt av Amys pappa som jag ska få låna under mina Photography lektioner! Och det känns typ såhäääääär härligt eftersom det annars är cirkus 50 elever som krigar om 12 kameror. Yey! Menmen, vi har inte kommit så långt där än. Är fortfarande fast i pinnhålskameror, som å ena sidan är ganska coola (man tillverkar dom själv och framkallar sedan korten själv i mörkrum), men som jag hittills misslyckat totalt med. Alla mina kort har varit totalsvarta. Bra jobbat där Amanda.
Imorgon är det dags för balett och jag ska döda tre timmar på Fred Meyers efter skolan hade jag tänkt. Rozbe, om du ser detta så får du väldigt väldigt gärna ringa mig efter jag slutat (kvart i tre). Saknar dig!

Måndag återigen

låt oss säga att min
skolväg här är LITE
mer intressant än
Hammaröleden

DET ÄR SANT
såhär mycket på landet bor jag!


Har nu varit här i ganska så exakt en månad, känns grymt mycket längre men... Saknar er alla där hemma! Och även om livet känns lite pissigt precis innan man somnar om kvällarna och high school känns som om man är tillbaka i högstadiet så ångrar jag ingenting. Jag har det verkligen bra här borta!
Dagen var som vanligt, förutom att jag har uppgraderats till Symphonic Choir (trodde ni inte om mig va? inte jag heller för den delen...) så nu har jag kör med Naima! Och att vi äntligen hade fotboll (RIKTIG fotboll) på idrotten och jag inte behövde känna mig lika usel som vanligt.

Helgen gick fort, spenderade lördag förmiddag med Amy och kollade på när hon hade matlagningskurs och hjälpte henne där. Kvalitén här på mina middagar befinner sig högt över förväntan vill jag lova. Fick en chokladask och tuggummi som tack för hjälpen, det gjorde min lördag! Har inte ätit choklad på ca tre veckor. DET är otroligt. Om man bortser från den där mörka chokladen från Starbucks. Och den där candybaren. Och den där godispåsen Linnea köpte åt mig.
Kvällen + natten spenderades på sleepover hos Naima med henne och Annika. Vi åt pumpkin pie för första gången, gick och kollade på Nine (förlåt Noah) och diskuterade allt och inget. Naima är van vid ca 30 grader året runt, har aldrig sett snö och sover med en hel jäkla träningsoverall på sig. Jag sov i shorts, linne + sovsäck och trodde jag skulle dö av värmeslag. Naima frös. Fick även ett jättefint armband från Kenya av henne! Kom på att jag typ inte tog med mig något svenskt alls. Det börjar bli stor efterfrågan på svenska småflaggor och dalahästnyckelringar här. Hehe, mamma?

Under söndagen följde jag med min hostfamily på picknick som deras kyrka organiserade. Mycket mysigt och MYCKET mat. Jag skippade frukosten för att ha plats för extra mat och blev himla lycklig i magen när jag kände doften av grillat. Blev dock mindre lycklig i magen när jag fick se att de grillat en hel jäkla gris och dessutom lämnat kvar den på bordet för allmän beskådning. Det var värre än grå kotunga det, Jenny. Bestämde mig ganska snabbt för att fylla det där extra utrymmet med efterrätt istället.

Det börjar även bli dags för Homecoming (en av de tre stora skoldanserna under året) och idag släpptes biljetterna och omröstningen för Homecoming King & Queen satte fart! Just like the movies. Så till helgen måste jag iväg på en shoppingtur och hitta klänning (jeans går tydligen inte för sig här), ska även iväg på någon typ av camp med Hannah fre-lör, det ser jag fram emot!

Mina hostsis Katrina, Amelia och Laura
har tre bröder också!
Tre överlyckliga utbytesstudenter
provar på sitt livs första pumpkin pie
såna här mysiga kompisar
har jag trädgården full av!

Torsdag



min hostsister Laura

Idag har jag haft en megasuperslapp dag, vilket behovs, forkylning pa vag!
Idag gott folk har Amanda inhandlat sina mycket forsta balettskor! Jag har borjat ta balett pa Lauras dansstudio, vilket aven det behovs, tekniken ar ju inte vad den borde vara... Hur som helst, just nu sitter jag ocksa pa Lauras studio och vantar pa att hennes hiphop klass ska borja som jag tankte prova pa. Har varit dans varje dag for mig denna vecka, tranade med skolan danslag man-tis, hade balett igar, street idag och imorgon ar det dags for audition till skolans danslag, vilket jag tankte vaga mig pa. Wish me luck! I mandags och tisdags fick de som ville trana med dem, de larde oss en koreografi och imorgon ska vi alltsa visa denna for dom. Har spenderat senaste timmen har i studion till att ova, sa forhoppningsvis ska det ga okej.
Om allt gar vagen kommer jag alltsa dansa varje dag man-fre, sa det ar fullt upp hela tiden! Det dar med somn ar ju overskattat. Far i genomsnitt cirkus 6 timmar somn per natt, ar ju hopplos pa att komma i sang fore elva. Tror det ar min omvanda pappagener som  spokar. Och sen ringer klockan fem. AH. Menmen, jag far val forsoka lagga om, for detta haller inte.

Imorgon ar det fredag och dags for helg vilket jag ser fram emot. SOVA. Vet inte riktigt allt vad helgen bjuder pa. Tror att det kommer vara nagon match pa g imorgon (formodligen), skulle tippa pa amerikansk fotboll. Sen ska jag folja med Amy pa lordag och hjalpa henne under en matlagningskurs som hon haller i, far val se till hur mycket hjalp jag kommer vara men... Kanske lar mig nat bra :) Under kvallen har Naima (utbytesstudent fran Kenya) bjudit hem mig och Annika till henne, och pa sondag ska kyrkan ha megapicknick i parken. Later riktigt trevligt, hoppas pa fint vader! Har ju borjat regna mer och mer och blivit lite kallare har. Inte som i Sverige da, vi har ju fortfarande runt 20-25 grader dagtid ;)
Har inte sa mycket mer att skriva av mig om nu, vardagen har liksom kommit igang och det ar inte sa mycket som ar nytt, overraskande och forvirrande langre. Mer an alla dessa halsningsfraser folk har borta har. Som "How is it going?", vad svarar man pa det? Hur gar vad? Har mest bara mumlat lite icke horbara ord till svars pa det. Och nar folk anvander "how are you?" som en halsningsfras, och inte forvantar sig ett svar tillbaka, definitivt inte ett arligt. Borjar man ga for djupt in pa att man ar trott for att man inte kunde sova natten innan for att tacket ideligen foll ner pa golvet far man en ganska "hey I REALLY don't care" blick tillbaka. Har aven gjort misstaget att glatt svara "I'm fine" tillbaka pa denna fraga (tankte pa svenska att 'jag mar fint'). Det uppfattades nog inte pa samma satt som jag menade det. Sa, har som tur ar redit ut ett och annat mysterium med Laura idag och kanner mig genast lite klokare nar det galler amerikanare. Lite. Folk har borjar redan forbereda sig for Halloween vill jag lova! Spenderade eftermiddagen hos Hannah igar, och vi valkomnades av hennes mamma i koket som klatt ut sig till angel och glatt forsag oss med tacos. Jag gillar Hannahs reaktion ("mamma snalla, det ar ju inte ens oktober an!"). Hon svarade att hon ville "put a smile on our faces", det tycker jag var gulligt gjort.
Menmen, nu ska jag dansa, ni far hora mer fran mig till helgen! Ta hand om er, saknar er allihopa dar hemma.
Kram pa er!


Pioneers!

Igår var det dags för att skolans varsity football team Pioneers att spela hemmamatch! Hannah och hennes kompisar bjöd med mig dit och även till skoldansen som skulle hållas i idrottshallen efteråt.
Dagen började bra, jag kämpade mig för tredje dagen i rad upp kl. 5 och kom även idag med bussen i tid. Erkänns att du är imponerad mamma?
Hannah hade dagen till ära klätt upp sig i Sverigekläder och lärt sig säga "Jag skulle vilja ha ett dubbelrum" på svenska. Det tyckte jag var charmigt. Måste även berätta om dagens pep assembly! Varje gång Pioneers har hemma match så lägger skolan om schemat för att alla elever ska kunna komma till idrottshallen och peppa igång laget inför kvällens match. HAHA. Nej, jag skämtar inte. Det var galet, football spelarna samlades i mitten och sjöng skolans kampsång (det var ganska högt tryck i den hallen med ca 700 elever) och efter det framförde såklart skolans cheerleading lag några pepp danser. Jag var lyrisk över att få uppleva ett äkta high-school-musical moment.
Matchen var jämn, men Pioneers lyckades slutligen ta hem segern, yey! Dom har ny coach och för första gången går det riktigt bra för dom om jag fattade det hela rätt. Annars var det just like the movies, skillnad på publikantal i USA och Sverige när det gäller 17-åringars matcher kan jag ju tillägga. Skolbandet spelade kvällen lång, cheerleading tjejerna hejade på och jag kände mig lite overklig. Träffade även Naima (tjejen från Kenya) och Annika (tjejen från Tyskland) på matchen.
Efter matchen var det dags för årets första skoldans. Det var kul, man dansade och kände sig cool över att vara senior framför alla nervösa freshmens. Vi behöver ju inte låtsas om att jag är precis lika rookie som the freshmens är. Fast det var lite mellanstadiedisco varning över det hela, men jag hade kul!
Annika har även bytt till min P.E klass. Dagen till ära spelade vi ju självklart football på idrotten (american football kanske jag bör tillägga). Varken jag eller Annika har någonsin spelat, sett eller intresserat oss för det förut, så vi liknade mest två tjejiga marsianer som virrade runt på planen utan en aning om vart vi skulle eller borde ta vägen. ah.
Kan ju sammanfatta min första vecka i skolan som över mina förväntningar och en mycket glad Amanda.

HIGH SCHOOL

Har nu upplevt min första två dagar i.... badababam HIGH SCHOOL. Ja, det var läskigt. Och JA det är precis som i filmerna! Cheerleaders, footballplayers och hela baletten. Hahah dom har till och med på sig sitt matchställ i skolan de dagar de har match!
Startade dagen med att inte lyckas öppna skåpet, kodlås liksom? Går liksom utanför mitt förstånd.
Låt oss säga att andra dagen var SÅHÄÄÄÄR mycket bättre än första. Låt oss börja från början. Jag börjar dagen med choir (valde nybörjarkören) så där är jag ju coola tjejen som hänger med en massa freshmens (första året i high school) ...yep. Men det verkar kul, min musiklärare är hur härlig som helst! Sedan har jag Art Lab med ett gäng seniors, det verkar också kul, vi ska börja med att göra ett porträtt i tre tekniker. I tredje perioden har jag Pottery, kul ämne där man bara geggar med lera och gör skålar :) Nästa termin ska jag få börja dreja där, yey! Och sedan har vi speech, mitt ena teoretiska ämne. Som leds av en dramalärare, så vi får väl se hur mycket teori det blir ;) Än så länge har vi bara suttit i stora cirklar och presenterat oss. Träffade en kille där, Cameron, som är med i snowboardklubben och absolut tyckte jag skulle hänga på dem, så nu har jag någon att åka snowboard i vinter! Sedan har jag Modern American History, och min lärare där (Mr. Lockett) måste vara ta mig tusan tvilling med Martin Estenberg (förra historieläraren). Dom ser likadana ut, dom pratar likadant, de beter sig likadant och dom till och med GÅR likadant. Creepy. Men han verkar verkligen jätteskön! Förutom att hans fru är livrädd för svininfluensan och vi måste torka händerna med våtservetter innan vi kommer in i hans klass (huh?).
Sedan var det dags för lunch, och den är GALEN. Man har trettio minuter på sig att köpa mat, äta och komma till nästa klass. Och kön är ju inte att leka med. Nämnde jag förresten att vi har fem minuter mellan varje lektion att transportera oss på? Stööööört. Hur som helst, jag utforskade matsalen i cirkus fem minuter i jakt på ett icke pizzafett alternativ, bestämde mig för minibaguette, ställde mig i kön, fick äntligen min macka och upptäckte att jag hade fem minuter på mig att klämma i mig hela min efterlängtade lunch. Inte nog med det, så var jag ju ensam och kände inte direkt någon. Efter några snabba varv runt matsalen fick jag syn på min räddare i nöden Chelsea (en tjej från kyrkan) och åt med henne, ville verkligen inte sitta själv. Det är inte riktigt ok i high school.
Sprang sedan vidare mot Photography, ser verkligen fram emot den klassen! Och sist på schemat har jag idrott, och nu ska ni få höra vad man gör på en amerikansk idrottslektion. För det första så är vi typ fyra tjejer och tjugofem killar. Vill ni veta vad vi hade för uppvärmning? Vi gick. VI GICK. Hur patetiskt får det bli? Efter ca tio minuters "uppvärmning" hade vi dodgeball, vilket var frivilligt att delta i för alla tjejer men obligatoriskt för killar. Jag skojar inte, min idrottslärare (som förövrigt kallar mig "Sweden") frågade alla oss tjejer var och en om vi ville vara med eller inte under dodgeballen. Jag var en modig flicka och deltog såklart. Lite halvhjärtat men ändå! Jag lyckades även med bedriften att missa min skolbuss hem första dagen... Jag frågade personen som var "in charge" vart jag skulle vänta på min buss (nr.26, det finns måååånga) och han pekade ut ett ställe åt mig. En kvart senare har alla lämnat området och Amanda står ensam och konfunderad kvar. Jag går tillbaka till personen "in charge" som upptäcker att han pekat ut fel sida av skolan åt mig att vänta på. TACK. Menmen, jag ringde Amy och allting löste sig, men ändå.
Andra dagen har känts bättre, har lärt känna fler folk. Fick två luncherbjudande idag, ganska bra jobbat vaa? Min stora räddare kom under min Pottery klass, en tjej som heter Hanna började snacka med mig, jättetrevlig tjej! Hon har själv varit utbytesstudent i Honduras, så hon vet väl lite hur det känns att vara helt ny.. Hon bjöd i alla fall med mig till att äta lunch ute med hennes kompisar så då fick jag träffa alla dem också, jättehärliga allihopa! Dom bjöd även med mig till "the football game" imorgon som följs utav en skoldans, så nu har jag några att gå med, yey! Under min P.E klass började även en kille snacka med mig, Daniel, som nyligen flyttat hit från Florida, så han är också helt ny. Skönt att träffa folk som är lite i samma sits. På tal om det, så har jag också hunnit med att gå på den obligatoriska "student orientation" för utbytesstudenterna i området idag. Träffade en tjej från Tyskland där, Annika, som går på samma skola som mig! Hon var verkligen hur mysig som helst och är också intresserad av dans (latinodansare COOLT), så hon ska kolla upp mina danskurser.
Och just det. Jag har hunnit med att dansa också. Kan ju säga samma sak där, första dagen katastrof, andra dagen mycket bättre. Började med att testa på Lauras lyrical klass, där typ all har dansat ballett sen de var tre, så låt oss säga att det var LITE för svårt för mig. Men jag testade en enkel ballett klass igår, och den gick jättebra, så den ska jag nog fortsätta med! :)
En sak till, jag har luskat fram att Emma från Skåne som jag åkte hit med inte alls bor långt ifrån mig, nämligen i Oregon City! Laura har till och med kompisar där, och det tar cirkus 45 min att ta sig dit, så hon har lovat mig en tripp dit någon helg framöver. Full rulle hela tiden! Nu måste jag sova, klockan ringer 5 imorgon igen... AAAH
Kram på er!

Downtown Portland!

Idag har följde jag med Amelia, Laura, Trevor och Steve (som egentligen heter Brad) till Portland och kollade in the Sunday Market! Himla mysigt. Åååååh har ni märkt att jag kan använda åäö? Guess why? Amanda har idag inhandlat sin väldigt första laptop för sina välförtjänta sommarjobbspengar! En MacBook fick det bli, känner mig väldans nöjd. Och inte nog med det, Apple är på extra bra humör och har just nu ett specialerbjudande för college studenter, de får nämligen 50$ rabatt på MacBooks plus en iPod Touch helt gratis! Så the downside var ju dock att jag inte är någon college student. Men on the upside löste vi det med Lauras college ID, så jag är nu en iPod Touch rikare också! (How you like me now Erik? Skulle reta dig om jag kunde nu) Oh happy day! 
Det enda som är lite småknepigt är att jag ställt in ett amerikanskt tangentbord till att vara svenskt. Och det är ganska intressant eftersom inga symboler sitter där de ska och jag får gå på minnet från hur det är i Sverige. Kanske tröttnar snart och bestämmer mig för att leva utan åäö. 
En annan sak jag gillar med USA är att allting verkar vara ganska mycket billigare än i Sverige. Kan ju säga att jag fick den här MacBooken väldigt mycket billigare än jag hade fått i Sverige. Man går också på "dyr" bio för 50 kr och för några dagar sedan shoppade jag OldNavy linnen för 35 kr/st, I like! 
Under veckan som gått har både Daniel och Gib hunnit fylla år, så idag var det stor familjemiddag till deras ära och Daniels flickvän som också snart fyller år. Jag passade på att fixa efterrätten, och jag tror att de flesta av er redan har gissat på att det blev kladdkaka. Vilket de aldrig testat förut! Jag gjorde två lager med smält After Eight mellan och "klädde" sedan allting med grädde och strödde krossad After Eight ovanpå. Den var mycket populär :) 
Under veckan som kommer är det mycket på gång för min del! På måndag (imorgon) är det Labor Day, vilket jag inte riktigt vet vad det är, bara att man är ledig från skolan, så det kommer vara fullt hus här hemma. Gib hade ju planerat måla om huset den här helgen (eftersom det är långhelg) men det har tyvärr regnat hela helgen, så vi hoppas på solsken imorgon så vi hinner få en del gjort då! Jag tycker så synd om dem, för Gib och Amy har bröllopsdag nästa helg och hade planerat att resa iväg själva på en liten minisemester till kusten, och nu funderar de på att ställa in den för att kunna måla klart huset nästa helg... Ah. Hur som helst, på tisdag börjar min dans med Laura (lyrical och hiphop) vilket jag är lite nervös inför, eftersom tjejerna i hennes grupp typ har dansat balett sen de var tre. ehe. På onsdag börjar SKOLAN vilket jag om möjligt är ännu mer nervös inför. Kommer förhoppningsvis INTE missa min gula skolbuss, inte hitta till mina lektioner och inte behöva äta lunch helt själv. Menmen. Jag ser ju faktiskt fram emot det en (ganska stor) smula också... Sen så ska jag testa på nybörjarbalett på kvällen! På torsdag har jag "orientation" där jag kommer få träffa alla utbytesstudenter i mitt område och även få reda på lite mer om allt jag kommer ha möjlighet att göra under året (hur låter en tripp till Hawaii?) 
Måste bara nämna en jättegullig sak också! Jag är helt kär i familjens hund Lucy, och i förrgår när jag skulle gå och sova hittade jag ett litet kort på min säng från Amy där det stod:
"Dear Amanda.
Thank you for
being so kind to
me! You are so
nice - I like you
very much! You
fit nicely into my
family. Love Lucy"
Det gjorde mig så himla glad! Hela familjen är verkligen hur gullig som helst mot mig och får mig att känna mih väldigt välkommen. Jag hade inte kunnat önska ett bättre ställe!
Men nu ska jag kila ner, det spelas pingis i garaget och det låter som om jag missar en massa kul där. Ha det fint så länge, ni kommer snart få rapporter om dansen och om hur första dagen i high school var! 
Massa kramar till er!

Tisdag

Vill ni veta en cool sak eller?
Fick nyligen reda pa att en film spelats valdigt nara dar jag bor, gissa vilken? TWILIGHT! How cool is that? Sa nu vet val ungefar de flesta av er hur det ser ut dar jag bor. Och ja, det regnar mycker har, enligt min vardfamilj. Jag har haft tur an sa lange och haft mestadels fint och varmt vader, men till vintern kommer det bli myyyyycket regn. Menmen, imorgon kanske Amy ska ta mig med till en utsiktsplats som kallas for The Gorge, dar stora delar av filmen spelades in. Haftigt tycker jag! :)



De tva senaste dagarna har varit ratt lugna, eftersom Noah, Katrina och Matthew borjat skolan. Sjalv borjar man ju inte forran 9 sept ;) Noah ar GANSKA avundsjuk. Fast just nu langtar jag bara tills skolan borjar, det skulle bli lite langtrakigt att vara sjalv hemma varje dag. Men jag har ju Lucy :) Hon ar nog USAs mysigaste hund, hon foljer efter mig som en svans runt hela huset nar jag ar ensam hemma. Fast jag kommer allt ut pa saker ocksa. Igar foljde jag med Laura och Amelia till Gresham (statsdel av Portland, tror jag) kollade runt lite, fick se Lauras dansstudio och at pa Panda Express. Kandes ju helt okej att en wok dar kostar 5$ (ca 35 kr), kommer nog bli ett antal luncher darifran.

Idag foljde jag med Amy och Laura till Gresham igen och fixade ett nytt SIM-kort till mobilen, sa mitt nya nummer ar 503-360 3702. Men det ar dyrt att smsa Sverige, sa det kommer nog inte bli sa mycket av det... Jag passade aven pa att kopa lite klader till min Fitness 4 Life klass, eftersom jag kommer ha det varje dag (tankte att det var lite gross att anvanda samma varje dag...) Efter vi shoppat klart bjod Amy mig och Laura till en sushi bar (de alskar sushi, yey!) dar sushi ratterna akte runt pa ett sant dar gigantiskt roterande band...loved it!


RSS 2.0